Catalogus
Zoeken
Algemeen
Gezegde

Mokken, koppen en glazen

Een mok is een stevige variant van een kop, meestal gebruikt om hete vloeistoffen te drinken zoals koffie, thee of chocolademelk. Mokken hebben bij definitie een oor en zijn groter -er kan meer vloeistof in- dan een kop. Meest voorkomende maat is 350ml. Een mok heeft een duidelijk minder formele uitstraling dan een kop.
 
Als een allomvertegenwoordigt item op bureau's is de mok veel gebruikt als een dankbaar object om een communicatie boodschap op te plaatsen. Sommige mokken zien er bijna meer uit als een kunstwerk dan een drink mok. Vroeger werden mokken gegraveerd, ook werden mokken wel in een speciale vorm gemaakt om de boodschap te communiceren. Tegenwoordig is de meest voorkomende decoratie techniek om de mok te bedrukken.
 
De oudste drink mokken of koppen die zijn gevonden door archeologen, zijn gemaakt van been. De eerste mokken zijn gevonden in de   neolithische steentijd. De eerste drink koppen die gevonden zijn in China en Japan, stammen ongeveer van 10.000 jaar voor Christus. De eerste mokken en schalen zijn met de hand gevormd. Pas veel later is het  potterbakkers wiel uitgevonden (de datum is niet bekend, maar het is ergens tussen 6.500 en 3.000 voor Christus.